Güneş enerjisini depolayarak elektrik enerjisine döndüren güneş panelleri, üzerlerindeki hücreler sayesinde bu işlemi gerçekleştirilmektedir. Hücre sayısı ne kadar fazla ise, üretilen elektrik de o kadar fazla olmaktadır. Tabi bu da güneş panelinin boyutları ile birebir alakalıdır. Kısacası; daha fazla elektrik elde edebilmek için daha fazla hücre sayısı, bu da daha büyük ölçülerde güneş paneli demek olmaktadır. Güneş panelleri genel anlamda; monokristal güneş paneli ve polikristal güneş paneli olarak ikiye ayrılmaktadır. Güneş panelleri doğru noktalara konumlandırılarak, her mevsim elektrik üretimi gerçekleştirilen teknolojik ürünlerdir. Avrupa’nın birçok ülkesine oranla daha verimli güneş ışığı alınabilen ülkemiz, güneş enerjisinden en uzun süreli ve en verimli yararlanılabilen coğrafyaların başında gelmektedir. Güneş panelinin en uygun yere yerleştirilmesi sayesinde faydalanılan güneş enerjisinden, uzun sürelerde yararlanma olanağı bulunmaktadır. Güneş enerjisinin uzun süreli kullanımlarda son derece ekonomik ve pratik sonuçlar doğurduğu görülmektedir. Temiz, yenilenebilir ve sınırsız enerji kaynaklarının başında gelen güneş enerjisi, kullanım alanının genişliği, ucuzluğu ve kolay kullanımı ile hemen hemen her alanda elektrik üretimi sağlanabilen kaynakların başında gelmektedir. Kısa sürede maliyetini amorti eden güneş panelleri, bir süre sonra tamamen bedava elektrik elde edilebilen ürünlerdir. İhtiyaca göre boyutlarda alınacak güneş paneli ile elektrik ihtiyacını karşılama olanağı, ucuz ve sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilmektedir.
Güneş panelinde kullanılan teknolojinin ve çalışma prensibinin açıklaması gayet basit olmaktadır. Güneş ışınlarını alan panelin içinde bulunan kristalli hücrelerde elektrik enerjisine çevrilen güneş enerjisi, ihtiyaç duyulan alana elektrik akımı sağlayarak, ısınma, aydınlatma, şarj ve direkt elektrik tüketimi alanlarında kullanılabilmektedir. Monokristalli veya polikristalli güneş panellerinin, tüm dünyada kullanım oranlarında giderek yaygınlaşan bir artış görülmektedir. Ülkemizde de tüm dünya genelinde olduğu gibi en yaygın kullanılan güneş paneli tipi; polikristalli güneş panelleridir. Fosil yakıtların ve diğer çevreye verdiği zararlar sayesinde küresel ısınmaya yol açan enerji kaynaklarının yanında güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerjilerin kullanımı, hem ekonomik hem de çevresel faktörler göz önünde bulundurulduğunda, daha uygun ve daha sağlıklı olmaktadır. Sonsuz ve temiz enerji kaynağı olan güneş, insanoğluna sunduğu yararlar bakımından son derece büyük bir önem arz etmektedir. Güneş ışını alan her ortamda kullanıma uygun güneş panelleri sayesinde, sınırsız, ucuz ve temiz enerji elde etme olanağı bulunmaktadır. Özellikle ülkemiz gibi uzun süreli ve güçlü güneş ışığı alan coğrafyalarda, güneş paneli ile elektrik enerjisi elde etme olanağı son derece makul ve sorunsuz gerçekleştirilebilmektedir. Bu konuda çevre bilincinin artması, şebeke elektriği fiyatlarının yüksekliği sebebi ile güneş paneli ile elektrik elde etme uygulamasının yaygınlaştığı görülmektedir. Güneş paneli sayesinde elektrik enerjisine çevrilen güneş enerjisi, elektrik ihtiyacı olan her ortamda, elektrikle çalışan her alette kullanılabilmektedir. İlk maliyeti dışında son derece uzun süreler boyunca her hangi bir mali külfet olmaksızın tamamen ücretsiz elektrik elde edilebilen yöntemde, ilk maliyetin de oldukça kısa bir süre sonra amorti edildiği görülmektedir. Güneş panelinde bulunan hücre sayısı artıkça, elde edilen elektrik enerjisinin gücü de artmaktadır, hücre sayısının artması güneş panelinin boyutunun da büyüyeceği anlamına geleceği için, panelin kurulacağı alanın boyutlarına göre ürün alınmasına dikkat edilmesi gerekmektedir.
Güneş panellerinin direkt güneş ışığı alan en uygun noktalara yerleştirilmesi sayesinde, uzun sürelerde elektrik enerjisi depolanması gerçekleştirilebilmektedir. Üretilmesi istenen elektrik enerjisi gücüne göre, tercih edilecek güneş panelinin hücre sayısı hesaplanabilmektedir. Bu hesaplamadan önce, güneş panelinin kurulacağı alanın boyutlarının göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Daha fazla hücre sayısı, güneş panelinin büyüklüğü ile doğru orantılıdır. Bu sebeple güneş paneli alırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta; panelin kurulacağı konum olmaktadır. Direk güneş ışını alan, güneş ile arasında her hangi bir engelleyici bulunmayan noktaya kurulacak olan panel, en verimli elektrik enerjisinin üretilmesi için önemli faktörlerin başında gelmektedir. Tüketicilerin ihtiyacı doğrultusunda belirleyeceği güneş paneli boyutu, panelin kurulacağı en uygun konumun belirlenmesi, tercih edilecek güneş paneli tipi, bu ürünün seçilmesinde sırası ile dikkat edilecek faktörler olmaktadır. Sektörde büyük oranda polikristalli güneş paneli kullanılmaktadır. Ülkemizde şebeke elektriğinin pahalılığı sebebi ile güneş enerjisi gibi yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarından yararlanılarak elektrik enerjisi üretimi, tüketiciler tarafından en önemli tercih sebeplerini başında gelmektedir. Hemen hemen her coğrafi bölgemizde kullanıma uygun güneş panelleri sayesinde; sınırsız, bedava ve temiz enerji kaynağından elektrik enerjisi elde edilebilmektedir. Güneş ışınlarının yılın neredeyse tüm aylarında verimli ve uzun süreli ulaştığı ülkemizde, güneş enerjisinin dönüştürülerek elektrik enerjisi olarak kullanılması son derece mantıklı ve olması gereken uygulamalardan biridir. Bu sayede son derece kısa sürelerde panel maliyetinin amorti edilmesi, bu süre sonrasında ise tamamen ücretsiz bir şekilde elektrik faturasından kar etme olanağı yakalanabilmektedir. Güneş enerjisinden doğru şekilde faydalanılarak, hemen hemen her teknolojik ürünün ücretsiz bir şekilde elektrik ile kullanımı gerçekleştirilebilmektedir.