Telefon
WhatsApp
  • 23 Şubat 2021, 21:12
ARITMA SİSTEMLERİ

Arıtma Tesisleri , suyu kullanılabilir hale getirerek sağlığımız açısından önem verdiğimiz kurulan tesislerdir. Ülkemizde atıksu arıtmaları en çok kullanılan yöntem olsa da bu ve buna benzer bir çok yöntemler bulunuyor.

Arıtma tesislerinin kurulumuyla ilgili en önemli bilinmesi gereken konu , ne amaçla kullanılacağıdır. Arıtma tesisinin geri dönüşünün yüzdelik oranı yüksek olması için bu gibi bilgiyi bildikten sonra bir de arıtma tesisisin kurulumunun ciddi bir şekilde bilinip , planlanması gerekmektedir.

Arıtma tesisi ; Kimyasal , Biyolojik , Temiz su arıtma tesisleri olarak 3 ayrı şekilde kurulumu yapılmaktadır. Bu 3 farklı sınıflandırmaların da kurulumları birbirlerinden ciddi anlamda çok farklıdırlar.
 
Kısaca bu konuda bahsetmek gerekirse ;
 
Kimyasal Artıma tesisi kurulumu , Daha önce Endüstriyel atıksu alanında ve kimyasal oksijen miktarının maksimum derecede yüksek olmasının gerektiği zaman kurulan sistemdir. Genel olarak paket arıtma olarak adlandırılan arıtma şekliyle yapılan bu arıtma işlemini kimyasal paket arıtma tesisi adı altında yapılmaktadır.
 
Örneğin bir deterjan , madencilik , tekstil gibi fabrikaların endüstriyel atıklar bırakmalarından dolayı arıtma olarak bu kimyasal paket arıtma sistemlerini kullanmaları önerilmektedir.
 
Paket Arıtma Nedir ? 
 
Taşınabilir özelliği bulunan derli toplu olarak , yapacağı işleve göre az hacimli bir diğer adıyla kompakt olarka hazırlanmış bir arıtma tesisidir. Bu sistem , Bir diğer tabir ile bahsetmek gerekirse Biyolojik atık sular için hazırlanmış ve SBR olarak bilinen teknolojinin en son harikalarından PLC otomasyon sistemi yardımıyla tam otomatik hale getirilerek hazırlanmış bir düzeydedir.
 
Yapacağı işleve göre az hacimli olarak hazırlanmış basit kullanımı olan işlev olması nedeniyle paket arıtma denilmektedir. Karbon çeliğinden belirli bir düzey kalınlığında hazırlanmış reaktörler , korozyon durumuna karşı kendini koruyabilecek şekilde epoxi kalitesinde hazırlanmıştır.
 
Biyolojik arıtma tesisleri ise Kimyasal arıtma tesislerinden apayrı bir sistem olup daha çok evsel atıkları temizlemek için kurulan sistemlerdir. Bir yere arıtma tesisi kurulurken , eğer arıtmanın evsel olacağı biliniyorsa ya da bu gibi bir bilgi alınıyorsa oraya Biyolojik arıtma tesisi için kurulum yapılır.
 
Biyolojik arıtma tesisi ile kimyasal arıtma tesislerinin birbirinden farklı kurulumu olması yanı sıra aynı zamanda arıtma şekilleri de farklıdır. Biyolojik arıtma tesislerinin çalışma mantığı şöyledir ; Bu sistemde arıtılacak olan suya ilkönce havalandırma işlemi yapılır. Bu işlem sırasında ortaya bakteriler çıkar ve atıksu içerisinde gereksiz tüm maddeleri oksitleyip parçalayarak yok eder. Bu işlemden sonra ortam , disk membren difüzör , tüp ya da blowe çökeltme sistemi kullanılır. Bu işlemler sonucunda bakterilerden ayrılan atıksu , bu arıtma sisteminin son aşamasındadır. Bu son aşamada ise atıksu arıtılmıştı ve yumuşak halde elimizde duruyordu. Bu suyu son aşama olarak bahsettiğimiz işlemde ise kalsiyum ve magnezyumdan ayrılarak her şeyiyle arıtılmış oluyor. Arıtma tesisi eğer biyolojik arıtma tesisleri sistemi olacaksa bu sayılan su arıtma işlevlerinin tamamını uygulayabilecek alan olması gerekiyor. Halk arasında bilinen kireçli su aslında bir sert sudur. Bu sert su , temiz su arıtma işlemi ile arıtılır. Bu temiz su arıtma işlemi olan suda ki fazla kalsiyum ve magnezyum arıtılmaktadır ve böylelikle kullanılır hale getirilir. Aynı zamanda bu arıtma işlemi ile birlikte bu suyun temizlenmesinden dolayı cihazlara zarar verme olasılığıda düşük olmaktadır. 

Paylaş

Bize Soru Sorun

Bizimle iletişime geçmek ve soru sormak için iletişim butonuna tıklayınız.

İLETİŞİM

Proje ve hizmetlerimiz hakkında daha detaylı bilgi almak için Hemen Arayın! (0256) 214 23 15

BİZ SİZİ ARAYALIM